• ARRANGØR: Bærum Kulturhus

Utstilling: Silje Eugenie Strande Øktner

"Fakta om steder"

Silje Eugenie Strande Øktners utstilling ”Fakta om steder” er Bærum Kulturhus´ åttende utstilling i serien av samtidskunstnere som man forventer vil prege den norske kunstscenen i årene fremover. Utstillingsserien er støttet av Norsk Kulturråd.

Silje Eugenie Strande Øktner (Øktner, Sør-Odal, f. 1984) arbeider med performance, installasjon, fotografi, tegning og maleri. I denne utstillingen utforsker hun to steder i installasjon og dokumentasjon - steder hun har et spesielt forhold til – Vøyenenga i Bærum rundt det tidligere Ringvold teglverk, hennes bestemors lekeplass da hun var barn og hvor hun selv har vært og fortsatt er på hyppige besøk hos bestemor, tanter, kusiner og fettere - og området rundt Bergene Holm høvleri på Sander i Sør-Odal i Hedmark, der hun hadde sin oppvekst og fortsatt bor og arbeider. To svært forskjellige steder med store kontraster. Strande Øktner er opptatt av menneskers personlige historier i det materielle, det synlige og mindre synlige, på nært og på avstand.

Hennes arbeider reflekterer en bevissthet og nysgjerrighet på stedenes identiteter og seg selv i forhold til dem; den ytre, ofte tilforlatelige virkeligheten i kontrast med livet som er levet, alt som er skjedd, historier tilbake i tid og nå, av gode, vonde og kanskje farlige hendelser, og hvordan man opplever og forholder seg til steder i forskjellige faser av livet. Utstillingen består av en installasjon med ulike gipsarbeider overdrysset med sagflis, et lydverk, en større blekktegning på et gipstøystykke samt to flyfotografier fra høvleriet Bergene Holm i Sander og fra tidligere Ringvold teglverk på Vøyenenga i Bærum. Disse er utstilt på hyller montert på plater.

Strande Øktner er opptatt av kunstnere som jobber med et ”folkelig” uttrykk, slik Thor Heyerdahl og Kjell Aukrust gjorde. Det ”folkelige” interesserer fordi hennes kunstneriske profesjonalitet med det blir satt i tvil og fordi det er interessant å utforske risikoen det medfører. Både Heyerdahl og Aukrust hadde en ”folkelig” appell og et språk som nådde mange. De var samfunnsengasjerte og ikke redde for å ytre seg, lik Silje Eugenie Strande Øktner, som selv er en engasjert kunstner opptatt av samfunn og lokalmiljø. Idéen til utstillingskonseptet kom delvis i møte med historien om Thor Heyerdahls liv og tegninger og et nylig besøk i Aukrustsenteret i Alvdal. Idéen til å jobbe med gips fikk hun da hun leste om gipsavstøpningene av skulpturene på Påskeøya.

Av andre kunstnere som inspirerer henne kan nevnes amerikanske Michele O´Marah, som nå er aktuell i Astrup Fearnley Museet, fransk-algerske Kader Attia, som var representert på Dokumenta i 2012, sveitsiske Pipilotti Rist og amerikanske Mark Dion, Paul McCarthy, George Condo og Cindy Cherman.

Silje Eugenie Strande Øktner er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo (2009-2014), ved Prosjektskolen kunstskole (2006-2007) og Fabrikken, Asker kunstfagskole (2004-2006). Hun bor og arbeider på Øktner gård i Skarnes.

Hun har stilt ut separat ved flere anledninger, blant annet i Kåre Tveters Galleri Lysthuset (2015), i Galleri Refset i forbindelse med Litteraturfestivalen i Grue, der hun var hovedutstiller (2013), i Kongsvinger Kunstforening (2011) og ved Volumfestivalen i Elverum, der hun var også var hovedutstiller (2010). Videre har hun deltatt ved en rekke interessante gruppe- og kollektivutstillinger, blant annet Menneskeberget i Edvard Munchs vinteratelier (kuratert av Christian Tony Norum), Åssen er det du bær deg, du vøl itte skam i Kunstbanken og Hedmark kunstsenter (2014) i forbindelse med Alf Prøyssens 100-årsjubileum, De ureelle enemerker på Røgden Bruk på Finnskogen (2013), Nærhet og distanse. 22. juli reflektert i kunsten (kuratert av Jeanette Christensen) i Deichmanske Bibliotek (2013) og Galleri Steenstrupsgate (2012) sammen med Silje Johannesen (kuratert av Geir Haraldseth). Videre viste hun sine arbeider ved Kunstakademiets avgangsutstilling for masterstudentene i Kunstnernes Hus (2014) og ved bachelorstudentenes avgangsutstilling i Kunstnernes Hus (2012).

Utstillingen er kuratert av mag. art. Hilde Mørch og vises fram til 4. mars.