Automatically translated with Google Translate
ARRANGØR: Bærum Kulturhus

Utstilling: Monika Mørck

"Hung up"

Monika Mørcks utstilling Hung up er Bærum Kulturhus´ tiende og siste utstilling i serien av samtidskunstnere som man forventer vil prege den norske kunstscenen i årene fremover. Utstillingsserien er støttet av Norsk Kulturråd.

Monika Mørck (Trondheim, f. 1984) arbeider med tekstil, skulptur og performative installasjoner, og er opptatt av design, mote, kunsthistorie, arkitektur og samfunnsrelaterte problemstillinger. Utstillingen Hung up har en stedsspesifik tilnærming og tar utgangspunkt i foajéscenens utforming og særpreg; at det er en scene og at den er en del av et kulturhus som byr på konserter, dans og forestillinger. Utstillingen debatterer tabuer knyttet til seksualitet, dekor og kropp.

Utstillingens to verk er monumentale og består av draperte tekstiler - silke, fløyel, tau og transparente stoffer - installert i et system av ulike bondageknuter. Komposisjonene er utformet i en sinnrik installasjon av horisontale og vertikale linjer, utført i en kombinasjon av sensuelle, tunge, myke eller lette, transparente og stivere tekstiler, røffe tau og rep, relatert til den arkitekturen de inngår i.

Utgangspunktet for Mørcks praksis er tabubelagte elementer forent med håndverkstradisjoner i tekstil som beveger seg mellom kitsch og høykultur. Utstillingen Hung Up er et resultat av en søken etter slike elementer i tekstilkunst og populærkultur. Med kunsthistoriske referanser og dekorative virkemidler rettes søkelyset mot dagens holdninger til seksualitet, dekor og kropp. I kunsthistorisk sammenheng er det lang tradisjon med å fremstille kvinnekroppen sammen med draperier og ornamentikk. Denne referansen viser til kvinnens rolle som begjærsobjekt og den dekorative kunstens status i historisk sammenheng.

Monika Mørcks komposisjoner danner vakre abstrakte mønstre, men gir samtidig uttrykk for uro og ubehag. De kunsthistoriske referansene er mange, blant annet til kunstnere som Yayoi Kusama og Brit Fuglevaag, og kanskje i særdeleshet 1920-tallets mange eksperimentelle retninger som kubisme og konstruktivisme, der performance, kostyme og scene- og billedkunst forenes.

Monika Mørck har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo (2013) og et år ved Accademia Italiana i Firenze. Hun har allerede rukket å ha flere separatutstillinger; Fig Tree Bay i Soft Galleri i Oslo (2016) og  Tie me up, tie me down på Tm51 Infill i Oslo (2015). Hun har også deltatt ved en rekke gruppe- og kollektivutstillinger, blant annet ved Trøndelagsutstillingens 40-års jubileum i Trøndelag Senter for Samtidskunst i Trondheim (2016), der seks historiske kunstnere ble vist sammen med seks yngre, som hver skulle tolke sitt historiske verk og lage et nytt verk inspirert av det. Monika Mørck tolket Elisabeth Haarrs verk hvilket ga henne en ny innfallsvinkel til 70-tallets tekstilkunst og feminisme. Videre har hun stilt ut ved ++ på Black Box teater i Oslo (2014), Kasbah vandring II på Galleri F15/Punkt Ø på Jeløy (2013), Knock Knock i Billedhuggerforeningens lokaler i Oslo (2013) og Not in the sky not Underground i Accademia Italiana design exhibition (2011). Senere i år skal hun vise en separatutstilling i Levanger Kunstforening.

Monika Mørck bor og arbeider i Oslo. Hun ble tildelt Statens 3-årige arbeidsstipend for yngre kunstnere i 2014, og har også fått støtte fra Oslo kommune og Norsk Kulturråd. Parallelt med sin kunstneriske praksis er hun også en del av designerduoen MØRCK sammen med sin mor, Marianne Mørck.

Utstillingen er kuratert av mag.art. Hilde Mørch og vises frem til 22. juni.

Utstillingsåpning torsdag 11. mai kl. 18. Velkommen!

 

Print

Forestillinger

Priser

Priser er inkludert serviceavgift.

Legg til kalender