Automatically translated with Google Translate
 • ARRANGØR: VOX-1 koret

  Sommerlandet

  En fortelling om håp

  Velkommen til konsertversjon av Eyvind Skeies bok fremført av fire kor og Tord Gustavsen m/band.

  Voksen kirke (Oslo) lørdag 26.10. kl 19
  Bryn kirke (Rykkinn) søndag 27.10. kl 19

  Boken Sommerlandet skrevet av forfatter og prest Eyvind Skeie, er en vakker fortelling som sprer håp, glede og takknemlighet for selve livet. Basert på boka, har Eyvind Skeie også skrevet et utvalg korte tekster som den aserbajdsjanske komponisten Galib Mammadov har tonsatt.

  Tord Gustavsen har arrangert verket for kor, solister og musikere og på konserten spiller han selv flygel.

  Konserten støttes av Bærum kommune.

  Pris: kr. 300,- betales ved inngangen

   

  Om Sommerlandet

  Sommerlandet

  Tekst Inger og Bjørn Tønnesen

  "Så stille det ble,
  så endeløst tomt i alle de rom der gleden var før."

  Slik lyder teksten i en av de sentrale sangene i sangsyklusen Sommerlandet, bygget over boka av samme navn. Tekstene tar utgangspunkt i et barns plutselige død. Men de har noe å gi til alle oss som har opplevd at mennesker som stod oss nær ble borte, på den ene eller andre måten. Ja, de har noe å gi til alle som opplever at livet butter i mot av og til, at tilværelsen også har sine mørke sider.

  En kveld i 1983 sitter Eyvind Skeie og skriver. Da får han en telefon fra en mann, Anders Færevåg. Anders forteller at de har mistet sitt barn Ingvild i en drukningsulykke, og nå sitter de der med sine andre tre barn og klarer ikke å gråte. "Har du noe vi kan lese eller høre på, en fortelling som kan hjelpe oss?" Eyvind blir svar skyldig. Men etter at han har lagt på telefonen får han det han kaller "en visjon i et glimt". Og i løpet av den natten skriver han hele fortellingen om Sommerlandet. Han har aldri endret et ord i fortellingen siden. Dagen etter formidler han det til familien og får raskt tilbakemelding om at teksten hadde gitt dem en slags ro, og nå klarte de å gråte. Det var en god gråt.

  Eyvind Skeie hadde den gangen ingen planer om å gå videre med fortellingen. Han opplevde den mest som noe privat mellom den berørte familien og ham selv. Likevel ble fortellingen i sin helhet lest i NRK i påsken samme år. Da tok det helt av. Og det ble bok av det. Anders Færevåg laget vakre illustrasjoner i boka. Den er etter hvert oversatt til en mengde språk. Og som Eyvind selv sier: "Den lever sitt eget liv".

  Tekstene har vært fremført i ulike forsamlinger, og et behov for å sette dem inn i en musikalsk ramme vokste frem. Eyvind skrev et utvalg korte tekster som var egnet til å synges.

  I 1997 kom Eyvind Skeie til Aserbajdsjan for å delta i kulturutveksling. Der møtte han komponisten Galib Mammadov, som allerede var i gang med et samarbeid med Per Oddvar Hildre, kalt Prots.. Et av disse kulturprosjektene var ”Sommerlandet”, med fortelling og nye sangtekster i et trekantsamarbeid mellom tekstforfatter Eyvind, komponist Galib og dirigent Per Oddvar. Per Oddvar Hildre trakk inn Tord Gustavsen, både som arrangør av sangene for koret SKRUK  og som pianist ved plateinnspilling og uroppføring.

  Men hvordan skulle komponisten Galib Mammadov få en forståelse av språkets klang, rim og rytme på norsk? Elisabeth Aanje var på den tiden i Aserbajdsjan som lærer for norske misjonærbarn. Hun er selv tekstforfatter til mange sanger og tok på seg oppgaven. Elisabeth er tidligere kateket og barnekordirigent i Tanum, nå dirigent i VOX-1 koret med tilknytning til Bryn, og leder i TIB i Tanum sammen med Tord Gustavsen. Det ble noen utrolig vakre melodier i et musikalsk spenn mellom østlig og vestlig tonespråk.

  Like før urframføringen av sangsyklusen, hvor Tord skulle spille, mistet Tord broren og deler av brorens familie i en bilulykke. Eyvind spurte forsiktig om de skulle få inn en erstatter til å spille. Da svarte Tord: "Det er nå jeg må spille. Det er nå jeg trenger Sommerlandet!" Eyvind Skeie opplever at han ikke lenger har noe eierskap til fortellingen. Teksten ble gitt ham som en gave, en gave som stadig deles videre.

   

  Medvirkende

  Konsertversjonen av Eivind Skeies bok fremføres av Tanumkoret, Voksen kirkekor, VOX-1 koret og Bryn kirkes motettkor sammen med:

  Cecilie Jørstad - forteller
  Torunn Sævik - sangsolist
  Tord Gustavsen - flygel
  Gjermund Silseth - kontrabass
  Rolv Olav Eide – perkusjon
  Elisabeth Aanje - dirigent

   

  Varighet

  1 time og 15 minutter

  Print

  Forestillinger

  Priser

  Priser er inkludert serviceavgift.

  Legg til kalender