Jan Fabre: Belgian Rules / Belgium Rules

Antwerpens kontroversielle multikunstner hyller sitt komplekse og underfulle hjemland

Øl! Pommes frites med majones! Vafler og sjokolade! Sykkelritt og karneval! Belgiere vet å verdsette livets gleder. De omfavner kjødets lyst. De danser med døden. Troen på korps, masker, Trappist-øl og karneval som viktige ingredienser i et rikt liv er sterk. Dette lille landet er en gigant når det er snakk om å by opp til fest.

Og det er nettopp fest Antwerpens kontroversielle multikunstner, Jan Fabre, byr opp til i «Belgian Rules / Belgium Rules» - en småabsurd feiring av belgisk sjokolade, øl, sykkelritt, karneval og tegneseriefigurer. Med storslåtte bilder, dans, teater og musikk, griper Fabre ånden til dette lille store landet i hjertet av Europa.

Det ble spilt teater ved dette lille landets tilblivelse – teater er hva den splittede nasjonen til tider fortsatt spiller. Jan Fabre tar tak i dette og inviterer publikum med på en lakonisk og humoristisk rundtur i et Belgia der regelryttere og anarkister, surrealister og realister, syklister og karnevalfigurer samles rundt en runde med Moules Frites og Westmalle Trappist.

Troubleyn, Fabres fabelaktige danse- og teaterkompani, er det perfekte instrument for å formidle Fabres elsk/hat-forhold til sitt hjemland. På scenen skåles det i Duwel, vi heier på den arketypiske belgiske hardhausen av en sykkelrytter, vi drar på karneval og humrer i møtet med et kobbel av andre stilsikkert karikerte belgiske figurer. Det hele kunne fort blitt kaotisk, men med Fabres sikre overoppsyn og Troubleyns profesjonalisme blir «Belgian Rules / Belgium Rules» til en presis betraktning av Belgia.

En regntung himmel og et grått landskap til tross – Belgia er velsignet med en næringsrik grobunn for fargerik scenekunst. Begrensningene som minilandets grenser representerer har også tvunget belgiere til å rette blikket utenfor landets grenser og til å tenke stort. «Belgian Rules / Belgium Rules» er et godt eksempel på denne storhetstenkningen og internasjonaliseringen. Med en besetning av 15 dansere, musikere, skuespillere og produsenter fra hele verden, har man skapt en dans/teater-forestilling som har gått sin seiersgang på sentrale sceneinstitusjoner verden over.

For et norsk publikum representerer Belgian Rules / Belgium Rules en sjelden anledning til å oppleve en av Europas store scenekunstnere. Dette er Jan Fabres første produksjon i Norge siden han på 80-tallet gjestet Black Box teater, og forestillingen vises kun i Bærum Kulturhus. Dette er stort - både for Bærum Kulturhus, publikummet og alle tilhengere av scenekunst fra øverste hylle.

“The show is characterised by impressive images, paintings and sculptures, realised with remarkable precision and expressivity, fuelled by play of lights. The central point is the body and research of the body.” Iilaria Barbara Varriano

It's impossible to try to capture in a few lines the richness and thousand facets of the performance Belgian rules/Belgium rules... but I would immediately see once more this beautiful and colorful carnival staged by Fabre and his vigorous company of actors and dancers.'  Nike Francesca Del Querico

Foto: Wonge Bergman.

Medvrikende:
Dansere/skuespillere: Annabelle Chambon, Cédric Charron, Tabitha Cholet, Anny Czupper, Conor Thomas Doherty, Stella Höttler, Ivana Jozic, Gustav Koenigs, Mariateresa Notarangelo, Çigdem Polat, Annabel Reid, Merel Severs, Ursel Tilk, Kasper Vandenberghe, Andrew James Van Ostade.

Konsept og regi: Jan Fabre
Tekst: Johan de Boose
Musikk: Raymond van het Groenewoud (Belgian Rules and Vlaanderen Boven/Wallonie d’abord), Andrew Van Ostade (all other music)
Dramaturgi: Miet Martens
Assistent dramaturgi: Edith Cassiers
Konstymedesogn: Kasia Mielczarek, Jonne Sikkema, Les Ateliers du Théâtre de Liège, Catherine Somers (karnevalhatter)

Intern regiassistent: Nina Certyn
Intern kostymedesign: Monika Nyckowska
Intern P.U.L.S. (Project for Upcoming artists on the Large Stage): Timeau De Keyser

Teknisk sjef: André Schneider
Produksjonsledelse: Sebastiaan Peeters
Lystekniker: Wout Janssens
Sceneteknikk: Randy Tielemans, Kevin Deckers
Lydteknikk: Howard Heckers

Produksjon: Troubleyn/Jan Fabre.
Co-produksjon: Napoli Teatro Festival Italia-Fondazione Campania dei Festival (IT), ImpulsTanz Vienna International Dance Festival (AT), Théâtre de Liège (BE), Concertgebouw Brugge (BE)

Troubleyn/Jan Fabre mottar støtte fra The Flemish Government og Antwerpen by.

Vi gjør oppmerksom på at enkelte scener inneholder nakenhet.

Plukk og Miks: 30 % rabatt. Kjøp billetter til minimum fire forestillinger eller konserter og få 30% rabatt. Kjøp billettene her.

ABBL-medl.: 30% rabatt. Innehavere av medlemskortet kan kjøpe opptil 5 billetter på hver forestilling med 30% rabatt på ordinærprisen. Medlemskortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

A-kort: 25% rabatt. Innehavere av A-kortet kan kjøpe opptil 5 billetter med 25% rabatt på ordinærprisen. A-kortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

Budstikka-kort: 25% rabatt. Innehavere av Budstikkakortet kan kjøpe opptil 5 billetter med 25% rabatt på ordinærprisen. Budstikkakortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

Barn/student: Fast pris for barn og studenter kr. 150,- (+ serviceavgift kr. 20,-). Beviset fremvises frem ved innslipp til forestillingen.

Nodakort: Innehavere av Nodakortet kan kjøpe opptil 2 billetter til kr. kr. 150,- (+ serviceavgift kr. 20,-) per billett. Kortet  fremvises ved innslipp til forestillingen.

3 timer og 45 minutter uten pause.

Hjemmeside