Automatically translated with Google Translate
 • ARRANGØR: Bærum Kulturhus

  Huun-Huur-Tu

  Skimrende strupesang fra Sibirs steppelandskap

  Stemmer som måler styrke med selve vinden. Fire kappekledde menn med en distinkt, gjenkjennelig sang – så gjenkjennelig at strupesang igjennom nesten tre tiår er blitt synonymt med Huun-Huur-Tu.

  NB: Allerede kl 18:30 denne dagen kan du lære om strupesang. Bærum Kulturhus arrangerer førsnakk på Foajéscenen med Bjørn J. Tomren (Polkabjørn & Kleine Heine), om fenomenet strupesang. Tomren utviklet en fascinasjon for strupesang da han opptrådte i lag med Huun-Huur-Tu i 2009, de strupesang og han jodlet. Siden har han lært seg de grunnleggende strupesangteknikkene og videre deltatt i verdensmesterskapet i strupesang i Tuva.
  Førsnakken er på norsk.

  Ledet av originalmedlemmene Kaigal-ool Khovalyg og Sayan Bapa, har kvartetten siden gjennombruddsalbumet «The Orphan’s Lament» (1994) sørget for å sette klodens verdensmusikknerder ut av spill. Særpreget ligger i hvordan de bruker vårt mest grunnleggende instrument av dem alle: stemmen.

  En solstråle er ikke bare en solstråle.

  Nordiske urfolk kan ha 200 ord for snø, mens tuvinsk har et eget ord for lyset i soloppgangen over steppene når høyt gress deler lyset i vannrette stråler. Disse er klart synlige i morgendisen, og lyset heter huun-huur-tu. Så enkelt, og så mangefasettert. Akkurat som sangen til de fire mannlige sangerne splittes i «vannrette stråler» av lyd: Stemmeteknikken utviklet og vevd like tett sammen med omgivelsene som navnet de bærer, for i et landskap av endeløse stepper har befolkningen i denne naborepublikken til Mongolia over flere hundre, kanskje tusen, år kjempet med stemmen mot vinden. Løsningen ble å synge flere toner på samme tid. For å kunne bli hørt gjennom de veldige vindkastene. Styrken kan du høre og føle, på steppene så vel som inne i konsertsalen.

  Den sørsibirske kvartetten som har satt tuvansk strupesang og folkemusikk på verdenskartet bruker tradisjonsinstrumenter fra kulturen sin, som igil, khomus, doshpuluur og sjamantrommer. Mot slutten av 90-tallet inkluderte de også instrumenter med annet opphav, som harpe, tabla, skotske små (sekke-)piper og synthesizer.

  De høster anerkjennelse verden over og er ofte selvskrevne på de ledende tradisjons- og crossover-orienterte festivalene. Men deres ry ble nok ekstra spredt etter samarbeidet med Bulgarian Voices Angelite på konserter og innspillinger som Fly, Fly My Sadness (1997). Huun-Huur-Tu har også samarbeidet med blant andre Kronos Quartet og rlektronikamusikeren Carmen Rizzo.

  Varighet: 1 time og 50 minutter inklusive pause

  Bonus - Førsnakk:
  Bærum Kulturhus arrangerer førsnakk på Foajéscenen med Bjørn J. Tomren kjent blant annet fra Polkabjørn og Kleine Heine, om fenomenet strupesang. Tomren utviklet en fascinasjon for strupesang da han opptrådte i lag med Huun-Huur-Tu i 2009, de strupesang og han jodlet. Siden har han lært seg de grunnleggende strupesangteknikkene og videre deltatt i verdensmesterskapet i strupesang i Tuva. Les om det HER.

  Førsnakken er på norsk.

  Rabatter

  Plukk og Miks: 30 % rabatt. KJøp billetter til minimum fire forestillinger eller konserter og få 30% rabatt. Kjøp billettene her.

  ABBL-medl.: 30% rabatt. Innehavere av medlemskortet kan kjøpe opptil 5 billetter på hver forestilling med 30% rabatt på ordinærprisen. Medlemskortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

  Grupperabatt: 30% rabatt. Kjøp 10 eller flere billetter samtidig og få 30% rabatt på alle billetter med ordinærpris.

  A-kort: 25% rabatt. Innehavere av A-kortet kan kjøpe opptil 2 billetter med 25% rabatt på ordinærprisen. A-kortet fremvises ved innslipp til forestillingen

  Budstikka-kort: 25% rabatt. Innehavere av Budstikkakortet kan kjøpe opptil 5 billetter med 25% rabatt på ordinærprisen. Budstikkakortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

  Barn/student: Fast pris for barn og studenter kr. 150,- (+ serviceavgift kr. 20,-). Beviset vises frem ved innslipp til forestillingen

  Medvirkende

  Kaigal-ool Khovalyg - voice, igil, doshpuluur
  Chanzy Radik Tyulyush - voice, byzaanchi, khomuz, amarga
  Sayan Bapa - voice, doshpuluur, marinhuur, guitar
  Alexei Saryglar - voice, tungur (drum), dazhaaning khavy (rattle)

  Mer om Huun-Huur-Tu

  Facebook og YouTube

   

  Print

  Forestillinger

  Priser

  170.00 - 395.00 NOK

  Priser er inkludert serviceavgift.

  Legg til kalender