Automatically translated with Google Translate
 • FLYTTET
 • ARRANGØR: Bærum Kulturhus

  FLYTTET: En hellig alminnelig lek

  En forestilling om André Bjerke

  Denne forestillingen ble flyttet fra 12. mars til 12. november. Publikum med billetter til 12. mars har automatisk billetter til 12. november. Alle får beskjed om eventuell refundering av billetter.

  Høsten 2019/våren 2020 avholder Marcus Paus, Julie Kleive, Joachim Kwetzinsky og Peter Normann Waage, en litteraturhus- og biblioteksturné i Norge. Prosjektet er et ambisiøst musikalsk prosjekt, men også et viktig stykke litteraturformidling.

  I anledning André Bjerkes 100-års jubileum i 2018 spilte Julie Kleive og Joachim Kwetzinsky inn et knippe sanger til tekster av Bjerke – skrevet av Marcus Paus. Samme år kom den omfattende biografien til Peter Normann Waage om André Bjerke ut. De to utgivelsene var i utgangspunktet uavhengige av hverandre, men da både komponist og forfatter besitter stor faglig og kunstnerisk innsikt i Bjerkes forfatterskap, inviterte vi Waage til en samtale med Paus om Bjerke på releasekonserten til plata «En hellig alminnelig lek» i november 2018. Kombinasjonen av de to engasjerte stemmene fikk og får utspille seg i et format som har blitt til en forestilling som belyser André Bjerkes vesen - fra det helt personlige til hans vidspennende virke – gjennom samtale og musikk.

  Den nyskrevne musikken ivaretar form, rim og rytme og tilfører tonalitet, klanglig flerdimensjonalitet og dynamikk til diktene. Disse valgene belyses også gjennom samtalene i forestillingen. De nyskrevne sangene er på mange måter tidløse, og kan gjennom bred formidling potensielt bidra til at Bjerkes dikt fortsetter å leve i flere former. 

  Konserten er i et «talk-and-play»-format hvor Paus og Waage samtaler om André Bjerkes vide forfatterskap og hans vesen. Det hele settes i sammenheng med Marcus Paus som komponist, og samtalene ledes inn mot de 11 diktene Paus har tonesatt. Sangene fremføres av sanger Julie Kleive og pianist Joachim Kwetzinsky. Forestillingen fremstår lærerik, poetisk, dyptgående og fargerik i spennet mellom samtalen og musikken.

  Varighet:

  1 time og 10 minutter

  Om André Bjerke

  André Bjerke (1918-1985) er en av de mest folkekjære forfatterne og lyrikerne i norsk etterkrigstid. Hans virke spenner fra lyrikk og oversettelser av skuespill - som for eksempel Shakespeare og Goethe, til kriminalromaner og barnebøker. I intervjuet som følger utgivelsen av plata «En hellig, alminnelig lek» skriver Jon H. Rydne: «Noe som slår meg når jeg hører disse sangene, er hvor undervurdert Bjerke er som poet. Du selv som tonalt forankret klassisk komponist står jo i en tradisjon som er blitt kalt tilbakeskuende og akterutseilt; det å gå til Bjerke for deg er kanskje skjebnebestemt?» Marcus Paus: «Det kan føles slik. Vi er begge kjettere. Men dypest sett handler det om legning: Noe så enkelt som opplevelsen av hvem man er og ikke er, og hvordan man kan og ikke kan skrive. Ikke fordi man tar avstand fra et annet uttrykksmessig ståsted, men fordi man ikke gjenkjenner det som sitt eget. Min livserkjennelse ville vært ufullstendig uten melodikk.»  Intervjuet peker på det som står som noe av kjernen i forestillingen, nemlig samtiden Bjerke befant seg i som poet, sett i sammenheng med samtiden Paus befinner seg i som komponist. Paus sitt mål har vært å ikle diktene et tonespråk som hensyntar posisjonen Bjerke selv stod i som lyriker – en posisjon i konflikt med sin samtid hvor form, rim og rytme ble sett på som enkelt, banalt og lite nyskapende. Paus har selv sagt at diktutvalget er gjort på bakgrunn av en mening om at musikken må kunne tilføre eller belyse andre lag i diktene.

  Om Marcus Paus

  Marcus Paus er en av sin generasjons mest profilerte komponister. Hans verkliste omfatter kammermusikk, solostykker, kor- og vokalmusikk, konserter og andre orkesterverker, en symfoni og flere operaer, foruten teater- og filmmusikk. Paus er en eklektisk komponist, men hans verker kjennetegnes gjerne av en egen mørk, lyrisk signatur. Internasjonalt har hans musikk høstet anerkjennelse for sin uttrykksfullhet og håndverksmessige virtuositet. Flere av Paus’ sentrale verker finnes innspilt, bl.a Hate Songs med Tora Augestad, Oslofilharmonien & Christian Eggen («Portraying Passion», Lawo 2018), Konsert for pauker og orkester med Håkon Kartveit, Bergen filharmoniske orkester & Andrew Litton («Opus 250», Lawo 2015), Sonate for cello & klaver med Johannes Martens & Joachim Kwetzinsky («Marcus Paus», Aurora 2013), Love’s Last Rites med Henning Kraggerud & NOSO («Marcus Paus: Odes & Elegies», Sheva Contemporary 2017), samt filmmusikken til Upperdog (MTG 2009). For sitt kunstneriske virke har Marcus Paus bl.a mottatt Wessel-prisen (2012), og Musikkforleggerprisen som «Årets opphaver» (2016). 

  Om Julie Kleive

  Julie Kleive er en norsk sanger og låtskriver som beveger seg ubesværet mellom sjangre, og hennes sterke formidlingsevne og ujålete musikalitet har gjort henne til en ettertraktet sanger i vidt forskjellige musikalske kontekster. Hun har samarbeidet med et mangfold av komponister, artister, musikere, kor og band. Det unike som kan oppstå i samarbeidet og fellesskapet med andre mennesker er en sterk og viktig drivkraft for henne. Flere av prosjektene hun har medvirket i, har ledet til plateutgivelser og konsertvirksomhet på små og store scener i inn-og utland. Hun har blant annet mottatt Bærum kommunes kulturstipend for videre kunstnerisk utvikling, og Budstikkas stipend for unge kunstnere. Kleive har sin utdanning fra Institutt for musikkvitenskap ved UiO, og våren 2018 fullførte hun sin mastergrad i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. Hennes valg av utdanning springer ut fra kjernen i hennes utøvende virke, som er musikkens evne til å danne møtepunkt mellom mennesker.

  Om Joachim Kwetzinsky

  Joachim Kwetzinsky er en fremtredende norsk pianist med allsidig erfaring som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Han har urfremført over 30 verker av norske og utenlandske komponister, og i 2010 utkom hans første solo-cd, Polyphonic Dialogues, med musikk av Sjostakovitsj og Shchedrin, på plateselskapet 2L. Sammen med cellist Johannes Martens har han spilt inn Elliot Carters cellosonate for 2L, samt albumet Marcus Paus på Aurora i 2013. Kwetzinsky har gitt konserter over hele Skandinavia og i Frankrike, Italia, Spania, Hellas, Østerrike, Tyskland, Nederland, Island, Tsjekkia, Litauen, USA, Kina, Oman, Bangladesh, Jordan, Sudan, Libanon og Russland. Han har også opptrådt som solist under bl.a Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Nordland musikkfestuke, Ultima, Christmas at the Kremlin og Wörthersee Classics. Joachim Kwetzinsky har tidligere vunnet Robert Levins Festspillpris, vært prisvinner i den internasjonale Concours Grieg og en av artistene i Rikskonsertenes treårige lanseringsprogram INTRO-klassisk 

  Om Peter Normann Waage

  Peter Normann Waage (født 26. juni 1953) er en norsk forfatter som har utgitt en rekke bøker om kulturhistoriske og politiske emner. Han er cand.mag. med fagene russisk, idéhistorie, kunsthistorie og filosofi. Han livnærer seg nå som skribent, oversetter, foredragsholder og frilansjournalist. Han har beskjeftiget seg med Rudolf Steiners filosofi og sosiale ideer blant annet tregrening, og gjennom deler av sitt forfatterskap og sin publisistiske virksomhet har Waage forsøkt å gjøre Rudolf Steiner stueren innen kulturhistorien. I 2018 gav han ut biografien «Andrè Bjerke. I kampens glede»

  Facebook

  Rabatter

  Plukk og Miks: 30 % rabatt. Kjøp billetter til minimum 4 forestillinger eller konserter og få 30% rabatt. Kjøp billettene HER.

  Grupperabatt: 30% rabatt. Kjøp 10 eller flere billetter samtidig og få 30% rabatt på alle billetter med ordinærpris.

  Barn/student: Fast pris for barn og studenter kr. 150,- (+ serviceavgift kr. 20,-). Studentbevis må kunne fremvises ved innslipp til forestillingen.

  Budstikkakort: 25% rabatt. Innehavere av Budstikkakort kan kjøpe inntil 5 billetter på hver forestilling med 25% rabatt på ordinærprisen. Budstikka-kortet må kunne fremvises ved innslipp til forestillingen.

  ABBL-medlem: 30% rabatt. Innehavere av medlemskortet kan kjøpe opptil 5 billetter på hver forestilling med 30% rabatt på ordinærprisen. Medlemskortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

  Scenekort: 30 % rabatt. Innehavere av Scenekort kan kjøpe inntil 2 billetter til hver forestilling med 30% rabatt på ordinærprisen. Medlemskortet må kunne fremvises ved innslipp til forestillingen.

  Print

  Forestillinger

  Priser

  170.00 - 170.00 NOK

  Priser er inkludert serviceavgift.

  Legg til kalender