• ARRANGØR: Bærum Kulturhus

Ellen Samdal, Sveinung Bjelland og Lars Fredrik Nystad

Franske Perler. Fiolin- og klaverkonsert

En klassisk aften - musikk dedikert til fiolinisten Eugene Ysaÿe. Fiolinist Ellen Fjærvoll Samdal ble første vinner av Bærum Rotaryklubb og Bærum Kulturhus prosjektutviklingsstipend for unge klassiske musikere. Utdelingen fant sted i Bærum Kulturhus Store Sal 30. april 2014.

Ellen Samdal presenterer en aften i Bærum Kulturhus hvor programmet består av franske mesterverk for fiolin fra den senromantiske/tidlig impresjonistiske epoken av klassisk musikk. Programmet består av komposisjoner som ikke kan unngå å fenge publikum, enten de er bevandret i den klassiske musikkens verden eller ikke. Med sin lidenskap, melodier og store følelser skapte komponistene fra siste halvdel av 1800-tallet verker som selv et og et halvt århundre senere stadig gjør det umulig for sine lyttere å gå uberørt hjem fra konsertsalen.

Medvirkende musikere: Melinda Csenki, Hugo Hilde, Einar Kyvik Bauge, Marit Johansen.

Prosjektet blir gjennomført som et samarbeid mellom Bærum Rotary og Bærum Kulturhus.

Foto av Ellen Samdal; Thea Hermansen

Program:

Eugene Ysaÿe: Chant D´Hiver
    Ernest Chausson: Poème op. 25: “Le Chant de l'amour triumphant”
    Cesar Franck: Sonate for fiolin og klaver i A-dur
    1. Allegretto ben moderato
    2. Allegro
    3. Recitativo-Fantasia: Ben Moderato
    4. Allegretto poco mosso

Omtale:

Poème op. 25 er at av Ernest Chaussons mest berømte og elskede verker. Det var ”tsaren” av fiolinister, Eugene Ysaÿe som bestilte en fiolinkonsert av hans gode venn, en oppgave Chausson beskrev som ”The Devils Task”. Resultatet ble et ensatsig konsertstykke dedikert til Ysaÿe. Chausson komponerte den i flere versjoner, en for fiolin og orkester, en for fiolin og klaver og en nylig oppdaget versjon for fiolin, strykekvartett og klaver. Det var den franske fiolinisten Philippe Graffin som så sent som på 1990-tallet gjennoppdaget versjonen for fiolin, strykekvartett og klaver, og jeg syns det hadde vært utrolig spennende å fordype med i denne lite oppførte versjonen av det ellers så kjente mesterverket.

Cesar Francks sonate i A-dur var en gave til Ysaÿe og hans kone som de mottok morgenen de skulle bli viet. Historien forteller at mesterfiolinisten etter en kort øvelse med sin pianist fremførte sonaten senere på kvelden i sitt bryllup. Sonaten blir av mange ansett som en av de aller vakreste, og var et verk Ysaÿe umiddelbart føyet til sitt repertoar og et verk som han jevnlig fremførte i resten av sin karriere.

Varighet:

1 t med pause (20 min.)