Automatically translated with Google Translate
ARRANGØR: Bærum Kulturhus

Ellen Fjærvoll Samdal - Il Violino Virtuoso

Stipendvinnerkonsert

Sist gang Ellen besøkte Bærum Kulturhus (2015) hadde hun nylig mottatt prosjektutviklingsstipend fra Bærum Kulturhus og Bærum Rotary Klubb, og fremførte franske romantiske mesterverk for et utsolgt Underhus. Siden den gang har hun fullført sin mastergrad ved Norges musikkhøyskole, vært solist med Bærum symfoniorkester i både Norge og Estland, hatt julekonsert med venner på Kalkmølla Kulturstasjon og spilt solokonsert i den Norske Opera & Ballett. I januar 2016 ble hun kåret til stipendvinner av Bærum kommunes kulturstipend, og vil ferie dette med et fyrverkeri av en festkonsert i Bærum Kulturhus våren 2017. Denne gangen kan det være lurt å kjøpe billetter på forhånd!
Foto-kred: Birte Magnussen

Med seg på konserten har Ellen pianisten Ole Christian Haagenrud:

Ole Christian Haagenrud (1989) blir regnet som en av de mest lovende unge pianister i Norge. Han har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole der han akkurat har fullført det prestisjefylte diplomstudiet med Håvard Gimse og Jens Harald Bratlie som lærere.
Ole Christian har mottatt en rekke priser og utmerkelser. I 2014 ble han tildelt Robert Levins festspillpris. Han har gjort seg sterkt bemerket i nasjonale og internasjonale konkurranser, og i 2008 vant han Ungdommens Musikkmesterskap der han fikk utmerkelsen Årets musiker. Ole Christian har vært solist med profesjonelle symfoniorkestre som Bergen Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret, og mange av Ole Christians konserter har blitt overført på nasjonal og internasjonal tv og radio.
Ole Christian er en svært ettertraktet kammermusiker og akkompagnatør, og han deltar jevnlig på festivaler i Norge og i utlandet.

Han har blant annet samarbeidet med musikere som Arve Tellefsen, Lars Anders Tomter og Henning Kraggerud. Ole Christian har hatt solo- og kammermusikkopptredener i land som Danmark, England, Kina, Kroatia, Litauen, Nederland, Polen, Portugal, Russland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige,Tyskland og Østerrike. Han har spilt på store scener som Concertgebouw i Amsterdam, Brahms Saal i Musikverein i Wien, JF Kennedy Center i Washington DC, Stephaniensaal i Graz, The Lithuanian National Philharmonic Hall i Vilnius, The Slovenian Philharmonic Hall i Bratislava, Casa da Musica i Porto, Hovedscenen på Den Norske Opera, Grieghallen i Bergen og i Oslo Konserthus.

Velkommen til en “Virtuoso Violin” - stipendvinnerkonsert og festaften.

Rabatter:

Plukk & Miks 2016/17: 30% rabatt. Vi har samlet alle konserter og forestillinger som Bærum Kulturhus programmerer til en stor kulturpakke. Obs: Gjelder ikke barneforestillinger. Kjøp billetter til minst fire konserter/forestillinger samtidig og få 30% rabatt på alle billetter med ordinærpris. Kan kun kjøpes fra denne lenken: Plukk & Miks

ABBL-medl.: 30% rabatt. Innehavere av medlemskortet kan kjøpe opptil 5 billetter med 30% rabatt på ordinærprisen. Medlemskortet fremvises ved innslipp til forestillingen.

Grupperabatt: 30% rabatt. Kjøp 10 eller flere billetter samtidig og få 30% rabatt på alle billetter med ordinærpris.

Barn/student: Fast pris for barn og studenter kr. 150,- (+ serviceavgift kr. 20,-)

Program:

W. A. Mozart: Sonate for fiolin og klaver, A-dur, K.305 

S. Prokofiev: Sonate for fiolin og klaver nr 2, Op. 94 D-dur

-    Pause -

E. Ysaÿe, Sonate for fiolin og klaver nr 2

Obsession

Malinconia

Danse des Ombres

Les Furies

H. Wieniawski, Polonaise Brillante op. 4 D major

Om programmet til “Il Violino Virtuoso”:

W. A. Mozarts fiolinsonate i A-dur ble komponert i 1778, rett etter at Mozart hadde sagt opp sin jobb i Salzburg og søkte etter nytt arbeid. I denne perioden reiste han til Mannheim, Paris og München, og komponerte samtidig 6 sonater for fiolin og klaver. Sonaten i A-dur er en av hans aller mest utadvendte, sprudlende av glede, liv og virtuositet.  Andre sats er en variasjonssats, hvor vi er innom forskjellige uttrykk før siste variasjon avslutter sonaten i et lystig humør.

 

Få komponister har en så sterk identitet som Sergei Prokofiev, med kjennetegn som smektende lyriske melodier, streng militær marsj, fanfarer, alvorlig skjønnhet, humoristiske rytmer, en potpurri som til sammen ikke kan være noe annet enn Prokofiev. Prokofiev skrev noe av sin mest personlige og ekspressive musikk for fiolin, og skrev kun 2 fiolinsonater. Faktisk var sonaten i D-dur originalt en fløytesonate, men ble i 1943 skrevet om for fiolin og dedikert til den berømte russiske fiolinvirtuosen David Oistrakh, som også var Prokofievs gode venn. Da er det kanskje ingen overraskelse at fiolinstemmen er fylt til randen av virtuositet, og er litt av et maraton å fremføre for enhver fiolinist. Allikevel blir virtuositeten stadig avbrutt av lyriske og elegante melodier som gjør dette verket så fantastisk innholdsrikt å lytte til.

- Pause -

Man kan ikke snakke om virtuositet uten å inkludere Eugene Ysaÿe, kalt “Tsaren av fiolin”. Ikke siden Niccolo Paganini hadde noen revolusjonert fiolinteknikken på samme måte, fiolinspill skulle aldri bli det samme igjen. Hans mest kjente verker er 6 sonater for solo fiolin, (selvfølgelig inspirert av Bach’s 6 solosonater og partitaer) hver sonate ble dedikert til en stor fiolinist av hans samtid. Sonate nr. 2 som ble skrevet i 1924 er dedikert til Jaques Thibaud, og bruker stadig små “sitater” fra Bach sin E-dur partita. Dette er fordi Thibaud visstnok var besatt av Bach’s E-dur partita, og øvde trofast på den hver eneste dag, overbevist om at den aldri ble god nok. Da er det kanskje ikke overraskende at første satsen kalt “Obsession” etterhvert beveger seg bort fra Bach E-dur og over i en rasende variasjon over temaet “Dies Irae”, temaet til dødsmessen.

I 1852 skrev Henryk Wieniawski sin Polonaise Brillante op. 4. Polonaise stammer fra en polsk dans, på samme måte som vi i Norge har tradisjon fra gamaldans, springar, pols og halling som har påvirket norske musikere og komponister, tenk bare på Grieg. Meningen bak tittelen “Polonaise brillante” blir selvfølgelig brilliant dans. Wieniawski komponerer alltid spektakulære stykker og blir ofte omtalt som Polens Paganini. Polonaisen er nasjonalistisk og heroisk i stilen, inneholder både drama og kontrasterende temaer, et stykke som både publikum og utøvere er alltid er like begeistret for.

Foto:

Birte Magnussen

Varighet:

2 timer inklusive pause

Print

Forestillinger

Priser

170.00 - 305.00 NOK

Priser er inkludert serviceavgift.

Legg til kalender