Automatically translated with Google Translate
 • ARRANGØR: Bærumsspillene

  Bærumsspillene: Brambani

  Mannen som skapte Sandvika

  Bærumsspillene tjuvstarter Byfesten med urpremiere «Brambani – Mannen som skapte Sandvika» 7. august på Byscenen i Sandvika.

  - Stykket handler om Sandvikas industrielle gründer Caspar Donato Brambani. Han var et spennende og kraftfullt menneske som hadde viljen til å skape noe. Og etter hvert ble han en mann med mye penger, sier regissør Bjørn Birch. Starten på eventyret var da Brambani kjøpte en fabrikktomt i Sandvika i 1870, og etablerte kalkproduksjon og blikk- og emballasjefabrikk. 

  - Sviktet ikke: Han sørget også for å få bygget en vannledning fra Stovivannet til Sandvika. For han var mer enn kun en industrieier. Han etablerte en sykekasse for arbeiderne sine, bygde boliger til dem og støttet gravferdene deres med penger. Brambani stiftet også Selskabet til Sandvikens Vel. Han bidro sterkt til at Sandvika fikk gatebelysning i 1890-årene. Men da han foreslo å sette opp en lyktestolpe ved boligene til sine arbeidere ble det nei fra dem som bestemte over sånt.

  - Brambani var også like moderne som Henrik Ibsen i synet på kvinner, og mente at deres stemmer måtte høres, fortsetter Birch. Han forteller om en Brambani som heller ikke sviktet sine verdier da vanskelighetene begynte å tårne seg opp for ham. For i 1899 kom et stort økonomisk krakk som innebar at de fleste av hans virksomheter gikk dukken, og han unngikk så vidt konkurs.

  - Denne mannen som kjempet for å bygge opp Sandvika ville imidlertid ikke at andre skulle betale regningen når det begynte å gå dårlig, sier Birch. Det betydde store personlige økonomiske tap for Brambani. Og en livshistorie som var som skapt til å skape et drama av for BærumsSpillene. BærumsSpillene takker også etterkommerne etter Brambani for god hjelp i forbindelse med innsamling av materiale til forestillingen.

  - Og nå er det altså Sandvika og Brambani som gjelder, og premieren er 7. august kl. 19.30 på Byscenen i Sandvika.

  Teksten er hentet fra Asker og Bærum Budstikke, Eyvind Sverre Menne.

  Varighet

  1 time og 35 minutter

  Hjemmeside

  Praktisk informasjon

  Forestillingen foregår ute så kle deg etter værforholdene. Tribune med unummererte sitteplasser og med god plass til rullestoler foran 1. rad.

  Print

  Forestillinger

  Priser

  285.00 - 385.00 NOK

  Priser er inkludert serviceavgift.

  Legg til kalender