Konkurranseutsetting av Bærum Kulturhus?

Kommunestyret i Bærum vedtok 18. desember 2024 at prinsippene for drift av Bærum Kulturhus skulle utredes, inkludert en vurdering av mulig konkurranseutsetting. Dette har skapt debatt. Her er noen av innspillene som er kommet.

 

I budsjettvedtaket til Bærum kommune 18. desember 2024 vedtok kommunestyret følgende: 

 

"Kommunedirektøren bes fremme en sak om prinsipper for drift av Bærum Kulturhus, inkludert en vurdering av mulig konkurranseutsetting. Saken skal også belyse avveininger mellom å tilrettelegge for lokale kulturaktører og hensynet til kommersiell og økonomisk bærekraftig drift." 

 

Som en del av kommunens administrasjon inngår Bærum Kulturhus i utredningen, og vi forholder oss nøytralt til saken. Samtidig ønsker vi å legge til rette for en informert debatt og har derfor samlet innleggene som har vært publisert i den offentlige samtalen – med ulike synspunkter på forslaget.

---

Her er noe av det som er skrevet. 

OBS: Noen innlegg er bak betalingsmur.

---

Budstikka, 4. februar: Et velfungerende kulturhus fortjener anerkjennelse – ikke mistillit, av  Geir Grønnestad, nestleder Creo – forbundet for kunst og kultur.

Bærum Kulturhus er en av Norges mest velfungerende kulturinstitusjoner. I over 20 år har huset levert et bredt og imponerende kulturtilbud, fra lokale produksjoner til forestillinger i verdensklasse.

Derfor er det oppsiktsvekkende at «takken» til de ansatte, som daglig legger ned en formidabel innsats, og til innbyggerne, som nyter godt av kulturhusets tilbud, er å skape usikkerhet rundt driften ved å utrede konkurranseutsetting.

Her kan du lese hele innlegget 

---

Budstikka 31. januar: En privatisering av kulturhuset kan komme til å rasere det lokale kulturlivet, av Anders Tangen daglig leder Bærum Kulturråd.

Å legge driften av Bærum Kulturhus ut på anbud er en dårlig idé. Det lokale kulturlivet og Bærums innbyggere vil stå igjen som den store taperen.

Hvorfor? En privatisering betyr med all sannsynlighet at kommersielle aktører tar over driften, med økonomisk gevinst som hovedmål. Og, beslutningene om hvem som skal stå på kulturhusets scener vil i stor grad være styrt av markedsmekanismer.

Kulturfrivilligheten passer ikke inn i denne virkeligheten. Lokale kulturaktører, som samler så mange, vil bli nedprioritert og står i fare for å miste tilgangen til kulturhusets scener.

Her kan du lese hele innlegget

---

Budstikka 29. januar: Forslaget bør droppes, innlegg av Ole Kristian Udnes, Bærums Verk.

Siden åpningen i 2003 har Bærum Kulturhus etablert seg i fremste rekke blant norske kulturaktører.

Vår kulturelle storstue har ikke bare levert, men overoppfylt forventningene vi alle hadde.

Det meste har gått rett vei med kulturhuset. Kommunen har vært en stabil eier og holdt passe armlengdes avstand. Den daglige staben i huset er profesjonelle til fingerspissene. Halvparten av aktiviteten er lokal. Man har latt de tusen blomster blomstre, og resultatet har ikke latt vente på seg. 

Her kan du lese hele innlegget 

---

Budstikka 29. januar: Uroen brer seg, av Dag Otter Johansen, politisk redaktør Budstikka.

En utredning er i seg selv ikke farlig, men konklusjonene må ikke være forhåndsbestilt. Debatten må først og fremst handle om hvilken visjon og ambisjon Bærums politikere med Høyre i spissen har for å sikre et levende lokalt kulturliv i årene fremover.

Det må være et åpenbart mål å videreføre den solide miksen vi har i Sandvika i dag med både lokale forestillinger og muligheten til å oppleve profesjonelle artister.

Her kan du lese hele innlegget

---

Budstikka, 28. januar: En fryktelig dårlig idé. Sak av Nina Abrahamsen, Budstikka

Sak med intervju med Kai Gustavsen, Bærum Kulturhus og Anders Tangen Bærum kulturråd.

Her kan du lese hele saken

---

22. januar, Budstikka: Skal Kulturhuset konkurranseutsettes? Innlegg av Håkon Veum, varaordfører i Bærum.

I fjor kom Støre-regjeringen med en stor sjokkbeskjed for oss i Bærum. Kommunen fratas store inntekter på veldig kort tid for å bruke pengene andre steder.

Dette vil ramme lokalt tjenestetilbud brutalt. Vi som er lokalpolitikere, må snu hver sten og forsøke å finne de kuttene som gjør minst vondt. Vi må være villig til å tenke nytt og se om ting kan gjøres på nye måter.

Som et ledd i dette har vi bedt om en utredning av om kulturhuset konkurranseutsettes.

...

Vi har bedt om en utredning av dette spørsmålet for å få en faglig anbefaling og et solid kunnskapsgrunnlag før vi tar diskusjonen og bestemmer oss. Vi vil selvsagt involvere tillitsvalgte i beslutningen når den faglige anbefalingen kommer.

Kulturhuset i Sandvika leverer et fantastisk tilbud, og det skal fortsette.

Les hele innlegget her

---

14. januar, Budstikka: Privatisering av Bærum Kulturhus? Av Cathrine Husum og Gustav Flø Reisænen (tillitsvalgt og vara Creo, Bærum Kulturhus), skrevet i samråd med Hans Ole Rian og Geir Grønnestad (forbundsleder og nestleder Creo).

Hva skjer med Bærum hvis barn og unge mister den største arenaen for utfoldelse? Noen danse- og teatergrupper vil kanskje finne alternative scener, men mange vil møte store økonomiske utfordringer som kan tvinge dem til å avvikle aktiviteten.

Les hele innlegget her

---

15. november, Budstikka: Husk at kultur er en lovpålagt oppgave. Av Monica Larsson, generalsekretær i Norsk kulturforum (NOKU) 

Argumentene som ofte brukes fra både kommunedirektører og folkevalgte for å kutte bevilgninger til kulturskole, bibliotek, fritidsklubb, kunstnere og kulturhus, er at kultur ikke er «en lovpålagt oppgave».

Men kjære politikere i Asker og Bærum: Selv i trange tider er det viktig å huske på at kultur faktisk er en lovpålagt oppgave, både for stat, fylke og kommune.

Kulturloven ble vedtatt i 2007 og hadde formålet «å fastleggja offentlege styresmakters ansvar for å fremja og leggja til rette for eit breitt spekter av kulturverksemd, slik at alle kan få høve til å delta i kulturaktivitetar og oppleva eit mangfald av kulturuttrykk».

Her kan du lese hele innlegget.

---

Foto: Tomas Lauvland Pettersen, Bærum Kulturhus