Et imperium i forfall og Gustav Mahlers musikk

Foredrag tilknyttet forestillingen "Nicht Sclafen" med Jacob Derkert

Før forestillingen «Nicht Schlafen» foreleser musikkviter og doktor Jacob Derkert-Rosenberg om Gustav Mahler og et imperium i forfall. Forelesningen handler om Gustav Mahlers musikk og et samfunn i oppløsning i forkant av første verdenskrig. Gustav Mahlers musikk og tiden han levde i, var utgangspunktet da koreograf Alain Platels skapte forestillningen «Nicht Schlafen». Forelesningen gis i samarbeide med Institutionen för kultur och estetik på Stockholms Universitet.

Gustav Mahler kan stå som et symbol på en østerisk kunstner og intelektuell rundt 1900. Han opplevde ulike former for eksil samt kjempet med kollektive og individulles spørsmål om identitet. Til tross for at han virket samtidig med Richard Stauss - den siste store romantiske komponisten i den tysk tradisjonen, var hans symfonier et bilde på et moderne og fragmentert verdensbilde. I sin levetid ble han først og fremst ansett som en av de betydeligste dirigentene; anerkjennelsen for hans virke som komponist kom først et halvt århundre etter hans død. Hans samtid oppfattet Mahlers musikk som en blanding av høyt og lavt. Mahlers symfonier og orkesterverker er nå en del av kjernerepertoaret ved store symfoniske orkestre over hele verden.

I dag anerkjennes han som en av de viktigste overgangskikkelsene mellom den sene romantiske tradisjonen og den moderne komposisjonsmusikken.

Jacob Derkert er musikkforsker ved Stockholms universitet. Hovetyngden av hans arbeider omhandler musikalsk avantgardism i perioden 1880 – 1980. Han tar det brede perspektivet, med ulike musikalske teknikker og kunstneriske synspunkter på den ene siden, sosiale vilkår og idéhistoriske forutsetninger på den andre siden. Foredraget som holdes i tilknytning til «Nischt Sclafen» er satt inn i denne sammenhengen – musikalske teknikker, sosiale vilkår og idéhistorie.

Billett til foredraget er gratis, men kan bare tas ut om man har kjøpt billett til forestillingen «Nicht Sclafen». Billetter til denne kan kjøpes her: Nicht Sclafen

Bildet viser en karikatur av Gustav Mahler som dirigerer sin første symfoni. Tegnet av Theo Zasche 1906.

Foredraget varer i ca 60 minutter.

0.00 NOK