Automatically translated with Google Translate

Om Regionalt kompetansesenter for dans

Bærum Kulturhus - Regionalt kompetansesenter for dans (BK -RKD), har som ambisjon å være en synlig aktør som legger til rette for kunstnerisk utvikling, produksjon og formidling av nasjonal og internasjonal dans. I det norske og europeiske dansefeltet fremstår Bærum Kulturhus som en av landets mest aktive scener med tydelige kunstneriske ambisjoner og et blikk for kvalitet. Internasjonalt har BK-RKD også markert oss gjennom ulike nettverk og samarbeid.

Turnéprodusent

Bærum Kultrhus–RKD har tatt initiativ til et turnénettverk med utvalgte kulturhusi Norge, med et ønske om å presentere profesjonell scenekunst av høy kvalitet landet rundt. Nettverket er formalisert under navnet «Foreningen Norsk turnénettverk for dans og scenekunst». Formålet med nettverket er å presentere profesjonell dans av høy kunstnerisk kvalitet regionalt, nasjonalt og  internasjonalt. Vi arbeider aktivt for at dansekunstens rike og varierte uttrykksform skal oppleves av flest mulig både i vår region og landet forøvrig.

Totalt 2010 - 2017:
42 turneer med nasjonale og internasjonale kompanier. 6 egne produksjoner på turné nasjonalt og internasjonalt. Samarbeid med 15 kulturhus/andre scener som dekker 13 fylker. Samarbeid med 12 DKS-fylker (Akershus, Buskerud, Hedmark, Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Oppland, Østfold, Troms og Finnmark. Totalt 372 forestillinger.

Bærum Kulturhus har produsert turnéer for blant andre Cullbergballeten (SE), Cirkus Cirkör (SE), Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui (BE), Batsheva (IL), Dansk Danseteater (DK), Race Horse Company (FI), dybwikdans (NO), Karstein Solli Produksjoner (NO) og Inger Cecilie Betran de Lis (NO).

BK–RKD produserer totalt tre turnéer våren 2017.

Cirkus Cirkör gjennomfører sin lengste norgesturné noensinne, i samarbeid med BK–RKD. Tilsammen vil tusenvis av skoleelever også få se «Limits» gjennom Den Kulturelle Skolesekken. «Limits» på norgesturné 2017: Bærum Kulturhus / Harstad Kulturhus / Stormen, Bodø / Fosnavåg / Drammens Teater / Bølgen, Larvik / Nøtterøy Kulturhus / Ibsenhuset, Skien / Festiviteten, Haugesund / Sandnes Kulturhus / Blå Grotte, Fredrikstad / Gjøvik Kultursenter / Hamar Kulturhus.
Med forbehold om endringer // cirkor.se/norge

«Goldberg variations» spiller i Stavanger konserthus før to forestillinger i Bærum. BK–RKD produserer turnéen.

BK–RKD er også, som del av NB Danceloop, med på samarbeid om turnéen til Next Zone med «Ritual» i Norden og Baltikum.

Produksjons- og prosjektledelse

Ut i Scenekunsten (UiS): Et dansekunstprosjekt hvor formålet er å produsere en forestilling på høyt kunstnerisk nivå for og med unge dansekunstnere. UiS har som mål å gi de involverte et springbrett inn i et krevende yrkesliv nasjonalt og internasjonalt. Bærum Kulturhus er prosjekt- og produksjonssansvarlig. Første produksjon ble avsluttet i 2011, og andre prosjekt hadde urpremiere oktober 2013, med Forestillingen «Red One» & «Heaven or Tel Aviv». Våren 2014 ble det gjenopptak av "Red one" & "Heaven or Tel Aviv" i Bergen og i Nuuk på Grønland.

Fragile: Et EU-prosjekt om inkludering av synshemmede i scenekunsten, ledet av Bærum Kulturhus og i samarbeid med organisasjoner i Portugal, Estland og England. Fragile hadde som mål å utvikle og utveksle kunnskap om dans for blinde/synshemmede, samt å øke integreringen av synshemmede i scenekunsten gjennom et europeisk samarbeid, og ble avsluttet med forestillinger i Lisboa, Sandvika og Tallin april 2013. Les mer her: http://www.fragiledance.com/

BK–RKD er en utviklende scene og har som mål å være med på innovasjon og talentutvikling samt bransjeutvikling innen scenekunst. Vi har vært prosjekt- og produksjonsansvarlig for Ut i Scenekunsten, et danseprosjekt med mål om å produsere en forestilling på høyt kunstnerisk nivå for og med unge profesjonelle dansekunstnere. Prosjektet har som mål å gi de involverte et springbrett inn i et krevende yrkesliv nasjonalt og internasjonalt, og er unikt i norsk sammenheng. Første prosjekt ble produsert i 2011/12 med forestillingen «No no» & «Jericho». Siste prosjekt ble produsert i 2013/14 med forestillingene «Red One» & «Heaven or Tel Aviv».

Vi ledet også EU-prosjektet «FRAGILE» mellom 2011 og 2013 – et prosjekt om dans og synshemmede, i samarbeid med organisasjoner i Portugal, Estland og England. 2015–16 har vi vært produsent og prosjektpartner i EØS-prosjektet «SNIPER’S LAKE». Det var ledet av det tsjekkiske kompaniet Spitfire Company. Våren 2016 var vi produsent og prosjektansvarlig for «Patina» i samarbeid med Akershus Teater. I tillegg produserte vi «En sang til dere av Mia Habib, en duett som ble spilt på bo- og behandlingsentra i Bærum, og i forkant av «Patina».

Co-produksjon

Som regionalt kompetansesenter for dans ønsker Bærum Kulturhus å bidra til utviklingen av ny, norsk og internasjonal dans. Vi skal være et levende hus som gir koreografer tid og rom til å fordype seg i sine kreative prosesser. Koreografer som har vært hos oss er blant andre Inger Cecilie Bertran de Lis, Christopher Arouni, Sidi Larbi Cherkaoui, Alan Lucien Øyen, Kari Hoaas, Ina Christel Johannessen, Guro Nagelhus Schia, Vebjørn Sundby, Gunhild Bjørnsgaard/Company B. Valiente, Karstein Solli, Mia Habib, Mirenka Cechova/Spitfire Company, Deep Down Dopeizm, Jo Strømgren, Rudi Skotheim Jensen, Stian Danielsen og Kasper Ravnhøj. Våren 2017 er BK - RKD co-produsent for Yaniv Cohen «You Look Like You», ii samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter.

Workshops

Med utgangspunkt i gjestespill arrangerer vi workshops for amatører og profesjonelle dansere. Vi samarbeider med landets høgskoleutdanninger innen dans (Kunsthøgkolen i Oslo og Norges Dansehøgskole), Spin Off ettårig forstudium, Bårdar, danselinjen på Rud og St.Hallvard vgs, med Edvard Munch vgs samt de lokale ballett- og danseskolene.

I 2017 arrangerer BK–RKD Yaniv Cohens workshop med dansere før «You Look Like You» på Høvikodden (HOK). Yaniv Cohen søker opp til fire kvinnelige og mannlige utøvere med base Oslo og omegn før co-produksjonen i mars. Alle danserne som kom med får ppvarmingsklasse, samt innføring i og arbeid med prosjektets metoder. Arbeidet utfordrer det tradisjonelle forholdet mellom utøver og publikum og vekker oppmerksomhet rundt den enkeltes mulighet for å påvirke, inspirere og utfordre situasjon og konvensjon. Workshopen skal gi deltakerne mulighet for å utforske i eget utrykk, samt arbeide med evnen til å observere, lytte og reagere i møte med et publikum. Det forutsettes god formidlingsevne, gode fysiske egenskaper og en leken tilnærming til arbeidet. Fire dansere plukkes ut til selve forestillingen.

Kompetansehevende tiltak/publikumsutvikling

BK-RKD ønsker å øke forståelsen for og kjennskapen til dans. Vi arrangerer før- og ettersnakk, workshops, seminarer, åpne prøver og samarbeider med

barnehager og DKS. Utvalgte forestillinger presenteres for barnehager og skoler regionalt og nasjonalt. Med Underhuset scene har vi muligheter til å arrangere åpne prøver i forbindelse med co-produksjoner. Samarbeidet gir fremtidige dansekunstnere en unik mulighet til å observere og følge en kunstnerisk prosess fra idé til ferdig forestilling.

About, facts & figures in English

- About Baerum Kulturhus, regional centre for dance. About Baerum Kulturhus

- Facts & Figures, Baerum Kulturhus, regional centre for dance. Facts & Figures

Kontakt

Siri Leonardsen // Leder, Regionalt Kompetansesenter for dans: siri.leonardsen@baerum.kommune.no // tlf. 918 15 247

Marianne Bilger //  Produsent, Regionalt Kompetansesenter for dans: marianne.bilger@baerum.kommune.no // tlf. 938 65 801